Trg Bećarca

  Oblikovanjem novog trga ostvarit će se nova oblikovna kvaliteta u prostoru i formirati prostor za mogućnost okupljanja većeg broja građana na manifestacijama na otvorenom koje u Pleternici imaju tradiciju.

  Trg je zamišljen kao površina koja je se stepenasto uzdiže prema zapadu, formirajući na taj način svojevrni amfiteatar na zapadnoj strani i ravni dio za izvođače i pozornicu na istoku. Na taj način gledalište može primiti 400-tinjak gledatelja.

  Postepenim izdizanjem na zapadnoj strani trga istovremeno se stvara i volumen ispod gledališta koji će udomiti sadržaje Muzeja bećarca i info centra „Svijeta graševine“. I bočne stranice tog izdignutog prostora su stepenasto izlomljene kako bi se smanjio osjećaj voluminoznosti. Bočni rubovi uzdignutog gledališta zaštićeni su od pada žardinjerama u kojima raste zelenilo koje dodatno „omekšava“ dojam jakog volumena. Muzej bećarca na taj način postaje prisutan na trgu svojom krovnom fasadom koja formira gledalište.

  Sama ploha trga opločana je na način da rasterom opločenja asocira na parcelaciju sitnog posjeda poljoprivrednih površina gledanu iz zraka. Taj raster nastavit će se i na oblikovanje samog gledališta/krova. Raster će biti naglašen podjelom polja različitog kolorita vidljivog.

  Na ravnoj površini trga predviđa se i tzv. mokra zona partera, odnosno fontana s vodenim prskalicama koje će se uključivati/isključivati prema potrebi/želji korisnika.

  Credits
  lokacija
  Grad Pleternica
  autori
  Andrija Rusan i autorska grupa: NIkolina Mikuličić
  suradnici
  Petra Franić, Tomislav Marjanović
  kategorija
  javni prostor / trg
  status
  u izgradnji
  godina
  2016
  investitor
  Grad Pleternica