Ured Rusan arhitektura je osnovan 1992. godine kao nastavak širenja arhitektonske prakse arhitekta Andrije Rusana, koji je do tada djelovao kao slobodni umjetnik.
Tijekom svog djelovanja arhitektonski ured se bavi zadacima različitih mjerila i tipologija prilazeći im uvijek istim entuzijazmom i angažiranošću bez obzira da li se radi o zadacima dizajna elemenata namještaja i opreme do složenih urbanističko - arhitektonskih zahvata. Tijekom dugogodišnjeg rada tvrtka je izgradila mrežu stručnih suradnika sa područja krajobrazne arhitekture, statike, instalacija, dizajna svjetla s kojima surađuje na temelju uvažavanja i povjerenja.
U svojem djelovanju arhitektonski ured iskazuje veliko predanje kontinuitetu tradicije i kontekstu, kao i odnosu prema prirodnom okružju i brizi za njega. Svoju otvorenost istraživanju i novim informacijama nastoji podržati i stalnim kontaktima i suradnjom i s renomiranim svjetskim arhitektonskim praksama preko časopisa Oris i Kuće arhitekture s kojima surađuje na najbliskiji način.

Kontakti
  • adresa
  • Kralja Držislava 3, 10000 Zagreb, Croatia
  • telefon
  • tel: 01 3776239
  • mob: 099 3776239
  • fax: 01 3778 177

Andrija Rusan

Andrija Rusan rođen je u Zagrebu 1957. godine. Diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu 1980. godine, gdje radi do 1984. kao znanstveni suradnik. Od 1986. radi kao samostalni arhitekt i vodi vlastiti atelijer Rusan arhitektura. Sudjeluje na IBA (Internationale Bauausstellung) 1987. godine u Berlinu kao autor izložbe Zagreb, ah Zagreb. Autor je izložbe arhitektonskih skica Oris ideja. Jedan je od autora izložbe Continuity of Modernity – Fragments of Croatian Architecture from Modernism to 2010. Zajedno s Vedranom Mimicom i Marojem Mrduljašem autor je knjige Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti. U 80-tima i 90-tima godinama prošlog stoljeća urednik je u časopisa Udruženja hrvatskih arhitekata Čovjek i prostor i Arhitektura. Od 1998. godine izdavač je i urednik časopisa Oris. Za znanstvenoistraživački, publicistički, kritički i teorijski rad na području arhitekture Oris je dva puta nagrađen nagradom Udruženja hrvatskih arhitekata Neven Šegvić. Andrija Rusan dobitnik je nagrade Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata za najbolju stambenu arhitekturu 1997. godine, nagrade Dedalo Minosse za kuću Lumenart u Puli, 2007. godine. 2006. godine imenovan je za povjerenika hrvatskog nastupa na 10. međunarodnoj izložbe arhitekture u Veneciji. Paralelno s izdavačkom i izlagačkom djelatnošću projektira i izvodi niz interijera, obiteljskih kuća i vila te poslovnih zgrada i javnih objekata. Radovi su mu uvršteni u Phaidon Atlas of 21st World Architecture i Atlas Global Architecture circa 2000 (Fundación BBVA) i knjigu NANO MATERIALIEN autorice Sylvia Leydecker (Birkhäuser). Njegovi arhitektonski radovi objavljeni su u nizu knjiga i časopisa kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Isto tako, održao je niz predavanja o svojim radovima i o aktivnostima udruge ORIS – kuća arhitekture.preuzmi CV

Tim