Uvala Čikat

  Projekt uređenja obale nastavak je uređenja i obnove uvale Čikata kao lošinjske turističke destinacije započete 2014. uređenjem Hotela Bellevue. Projekt obuhvaća uređenje plaža ispred Vile Hortenzije i Hotela Bellevue koji se tretirao kao jedna cjelina te Vila Mirasol i Alhambre, koje su se tretirale kao druga. Uređenje je također uključivalo potez šetnice između njih.

  Uvala Čikat je dio zaštićene park šume Čikat koji je jedinstven ekosustav stvoren ljudskim utjecajem. Uređenje plaže zahtijevalo je zadovoljavanje konzervatorskih uvjeta očuvanja austrougarske terase, volti te garofulina i molova. Također bilo je potrebno sačuvati postojeće biljne vrste.

  Šetnica je oblikovana prefabriciranim betonskim pločama nepravilnog oblika te parternom rasvjetom. Glavna os hotela Bellevue produljena je preko šetnice u mol koji se kaskadno spušta prema moru te omogućava direktan kontakt s vo­dom. Mol je proširenje šetnice koji funkcionira kao višenamjenski javni prostor.

  Sunčališta su koncipirana u dva nivoa, oblikovana lokalnim kamenom i lijevanim bijelim betonom. Kako bi se omogućila privatnost kupača i odvajanje plaža od šetnice, stvoren je zeleni pojas žardinjera unutar kojeg se formiraju niše sa potrebnim pratećim sadržajima plaže. Svaka plaža je opremljena kabinama i tuševima za kupače. Svi objekti na plažama oblikovani su od lokalnog kamena i sa zelenim krovom.

  Credits
  lokacija
  Mali Lošinj, Hrvatska
  autor
  Andrija Rusan i autorska grupa: Lana Petrak
  Lana Trobentar Šimunić
  Amira Čaušević
  suradnja
  Juraj Luetić, Kristina Bartolić, Bruno Krunić, Jelena Vujasinović, Nikolina Mikuličić, Tamara Vidović, Petra Franić, Darko Novak
  status
  realizirano
  bruto površina
  6 911 m²
  godina
  2015
  investitor
  Jadranka d.o.o.