Stan K

  Zona grada u obliku trokuta omeđenog Radničkom cestom, Heinzelovom i produženom Branimirovom ulicom jedno je od područja najintenzivnije transformacije unutar gradskog tkiva. Predmet zahvata je proširenje i uređenje interijera penthousea na jednoj od najprestižnijih lokacija u prethodno spomenutoj zoni. U prizemlju zgrade je shopping centar s podzemnom garažom iz koje se dizalom pristupa do ulaza u penthouse na predzadnjoj etaži. Prostrani, dijelom nadograđeni stan s tri je strane obujmljen kontinuiranom krovnom terasom na koju direktan izlaz imaju gotovo sve prostorije stana.

  Zatečena struktura zgrade je ortogonalni prostorni nosivi sustav, a nova intervencija markirana je kosim tlocrtnim otklonom pregradnih zidova. Naglašeno insertiranje zahvata prisutno je i u presjeku, gdje lom spuštenog stropa i nivelirana odignuta ploha poda imaju funkciju provođenja potrebnih instalacija. Tlocrtni koncept je naglašeno longitunalan. Uzduž osnovne osi nižu se zone boravljenja, a da bi završili u intimnoj zoni stana. Zona trim-welllness- jacuzzi predstavlja prelazni element koji spaja intimnu zonu s prostorom boravka.

  Oblikovni koncept odlikuje naglašeno fragmentiranje vidljivo u rasteru zidnih obloga eko- kožom i drvenim oblogama furniranim u orah, stropnih alabasternih kolaža, podnih koso rezanih kamenih ploča i naglašnog ritma dilatacija u terazzu. Plemeniti materijali suprotstavljeni su naglašenim kontrastiranjem. Koloristička baza projekta je akromatska: osim crne i bijele, korištene su neutralne svijetle i tamne prirodne boje drva i kamena. Ne-boje su podloga za ekspresivnost pojedinih prostornih akcenata u osnovnim bojama spektra.

  Credits
  lokacija
  Zagreb, Hrvatska
  autor
  Andrija Rusan
  autorska grupa
  Darija Krivak
  Nikolina Mikuličić
  Mirjam Milić
  kategorija
  interijer
  status
  realizirano
  bruto površina
  331 m²
  godina
  2008
  klijent
  privatni