50th Zagreb Salon of Architecture

Na 50. Zagrebačkom salonu arhitekture Rusan arhitektura izlagala je projekt Hotela Bellevue. Selektor prof. Hrvoje Njirić za konceptualni okvir ovogodišnjeg Salona je odabrao temu Consistency / Dosljednost.

"Ovogodišnji Salon se neće baviti ni arhitektima niti arhitekturom već načinom promišljanja. Specifični modus operandi stvaralaca-graditelja iz današnje se perspektive čini kao ponešto zapostavljena vještina koja se po svojoj diskurzivnoj prirodi smješta s onu stranu tumačenja stvarnosti, na sigurnoj udaljenosti od građevinarstva i dizajna. Ova izložba će ponuditi aktualno razumijevanje i interpretacije ovog fenomena u svoj svojoj raznolikosti. (...)"

Hotel Bellevue rekonstrukcija je postojećeg hotela Zdravka Bregovca iz 1966. godine nastao u valu izgradnje turističkih kompleksa kao odgovora na pojavu masovnog turizma. Obnovljeni hotel poštuje atrijsku tipologiju postojećeg hotela ali mu dodaje novu kvalitetu i suvremeni potpis kroz kreiranje passagea kroz atrij koje se nastavlja stubištem do mora. Novi Bellevue reinterpretira suzdržanost svog prethodnika smirenim i jednostavnim pročeljima, dok interijer skriva novonastale, prepoznatljive i slikovite ambijente.

U dvanaestom mjesecu 2013. godine srušen je dio izvornog hotela, što je označilo službeni početak radova, a prvi gosti novog hotela prespavali su početkom sedmog mjeseca 2014. Hotel je projektiran i izveden u roku 7 mjeseci. Zbog iznimno kratkih rokova projektiralo se paralelno s gradnjom, a mnogo puta su se odluke donosile i na samom gradilištu.

Financijska kriza prouzročila je krizu u struci koja se očituje i u zahtjevima (rijetkih) investitora prema arhitektima. Arhitekt je izlozen pritsku investitorovih želja vezanih za projekt, dokumentaciju i rokove, s malo prostora za manevar i dogovaranje koji nisu na štetu poslu. Tema dosljednosti primjenjiva je na više razina, ispunjavanje svih obveza prema investitoru u gotovo nemogućem roku u isto vrijeme poštujući vlastite projektantske afinitete i svoj poziv. Događa se redefiniranje termina arhitekt-graditelj; kako u ekstremnim uvjetima rada zadržati zanatski nivo na razini i kako isproducirati maksimum u kratkom roku, što se očituje između ostalog čestim projektiranjem na licu mjesta i brzim odlukama koje se oslanjaju na iskustvo i projektantsku intuiciju. Najbitnije na kraju bila je upornost i neodustajanje unatoč težini i obuhvatu zadatka.

institution
Croatian Architects' Association
godina
2015
curator / exhibits
Hrvoje Njirić